Відповідь:
Пояснення:
По-перше, давайте спростимо нашу фракцію, не скасовуючи нічого (оскільки ми будемо приймати обмеження і скасовувати речі, можливо, зіштовхнутися з цим).
#f (x) = ((x-3) (x + 2) (x)) / ((x ^ 2-x) (x ^ 3-3x ^ 2)) #
#f (x) = ((x-3) (x + 2) (x)) / ((x) (x-1) (x ^ 2) (x-3)) #
#f (x) = (x (x-3) (x + 2)) / (x ^ 3 (x-1) (x-3) #
Тепер: отвори і асимптоти - це значення, які роблять функцію невизначеною. Оскільки ми маємо раціональну функцію, вона буде невизначеною тоді і тільки тоді, коли знаменник дорівнює 0. Тому нам потрібно лише перевірити значення
# x = 0 #
# x = 1 #
# x = 3 #
Щоб з'ясувати, чи є ці асимптоти або отвори, візьмемо межу
#lim_ (x-> 0) (x (x-3) (x + 2)) / (x ^ 3 (x-1) (x-3)) = lim_ (x-> 0) ((x-3)) (x + 2)) / (x ^ 2 (x-1) (x-3)) #
# = (-3 * 2) / (0 * (- 1) * (- 3)) = + -оо #
Тому
#lim_ (x-> 1) (x (x-3) (x + 2)) / (x ^ 3 (x-1) (x-3)) = (1 * (- 2) * 3) / (1 * 0 * (- 2)) = + -оо #
Тому
#lim_ (x-> 3) (x (x-3) (x + 2)) / (x ^ 3 (x-1) (x-3)) = lim_ (x-> 3) ((x + 2))) / (x ^ 2 (x-1)) #
#= 5/(9*2) = 5/18#
Тому
Остаточний відповідь