Відповідь: V (2,5) .
Є два шляхи.
Спочатку:
ми можемо згадати рівняння параболи, заданої вершиною V (x_v, y_v) амплітуда a :
y-y_v = a (x-x_v) ^ 2 .
Тому:
y-5 = 3 (x-2) ^ 2 має вершину: V (2,5) .
Друге:
ми можемо зробити розрахунки:
y = 3 (x ^ 2-4x + 4) + 5rArry = 3x ^ 2-12x + 17
і, пам'ятаючи про це V (-b / (2a), - Delta / (4a)) , V (- (- 12) / (2 * 3), - (12 ^ 2-4 * 3 * 17) / (4 * 3)) rArrV (2,5) .
Вершина (2, 5)
Метод
Використовуйте форму: (x - h) ^ 2 = 4a (y - k)
Ця парабола має вершину в (h, k)
Її основна вісь знаходиться вздовж y- "axis"
У нашому випадку ми маємо, y = 3 (x - 2) ^ 2 + 5
=> 3 (x - 2) ^ 2 = y - 5
=> (x - 2) ^ 2 = 1/3 (y - 5)
Отже, вершина (2, 5)
Заслуговує на увагу
Коли рівняння має вигляд: (y - k) ^ 2 = 4a (x - h)
Вершина знаходиться на (h, k) і парабола лежить уздовж x- "axis"